Αναβάθμιση υποδομών και υπηρεσιών

 1. Στεγανοποιήθηκε η οροφή της στέγης της Βιβλιοθήκης, που εκκρεμούσε τουλάχιστον δύο χρόνια, με τη συνδρομή και επίβλεψη των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που εδρεύουν στο Ναύπλιο, και χρηματοδότηση από τον οικονομικό προϋπολογισμό της Βιβλιοθήκης.

 2. Μετά την πτώση τμήματος του αετώματος της κεντρικής εισόδου της Βιβλιοθήκης (23 Μαϊου 2019) η Δ/ντρια, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Εφορευτικού Συμβουλίου προέβησαν σε όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες (έγγραφα και τηλεφωνήματα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, πρόσκληση και άφιξη τεχνικών της αρμόδιας υπηρεσίας και συνεχή όχληση χωρίς μέχρι σήμερα να έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα), για την αποκατάσταση των ζημιών και τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων που υφίστανται στο κτίριο.

 3. Επισκευάστηκε το στέγαστρο της βοηθητικής εισόδου και τοποθετήθηκε φωτισμός.

 4. Αποφασίστηκε η συντήρηση των δύο μαρμάρινων προτομών που κοσμούν τον αύλειο χώρο της Βιβλιοθήκης και έγιναν οι προβλεπόμενες ενέργειες για την αποκατάσταση των γλυπτών. Όμως καθυστερεί αδικαιολόγητα ένα χρόνο η έναρξη των εργασιών, λόγω της γραφειοκρατίας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

 5. Λόγω επικινδυνότητας κόπηκε ο ξερός φοίνικας στην είσοδο του κήπου από τεχνικό συνεργείο του Δήμου Ναυπλιέων.

 6. Στο κτίριο εγκαταστάθηκε νέο κεντρικό σύστημα πυρανίχνευσης και πυρασφάλειας.

 7. Επισκευάστηκε η κεντρική μονάδα κλιματιστικού και αποκαταστάθηκαν τα φθαρμένα τμήματα της ψευδοροφής.

 8. Αποσύρθηκαν φθαρμένα βιβλία από το παιδικό και δανειστικό τμήμα και εμπλουτίστηκε η συλλογή των παιδικών βιβλίων με νέες εκδόσεις.

 9. Έγινε ανακατανομή των βιβλιοθηκών του Αναγνωστηρίου για εξοικονόμηση χώρου τόσο στα ράφια όσο και στα τραπέζια των αναγνωστών.

 10. Αποσύρθηκε η παλιά και τοποθετήθηκε καινούρια μοκέτα στο χώρο του Αναγνωστηρίου.

 11. Αποσύρθηκαν δύο (2) φωτοτυπικά μηχανήματα λόγω βλάβης και αγοράστηκε καινούριο για τις ανάγκες της Βιβλιοθήκης.

 12. Η Βιβλιοθήκη προμηθεύτηκε δύο (2) νέους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για την αναβάθμιση των υπηρεσιών και την ομαλότερη λειτουργία της.

 13. Η φροντίδα και ο εξωραϊσμός του κήπου ανατέθηκε σε συνεργείο με ετήσια σύμβαση.

 14. Με δεδομένο ότι η Βιβλιοθήκη πρέπει να είναι απολύτως καθαρή το Εφορευτικό Συμβούλιο ανέθεσε σε εταιρεία τον καθαρισμό της με ετήσια σύμβαση.

 15. Μετά από πολλά χρόνια μίσθωσης ενός παραρτήματος εκ μέρους της Βιβλιοθήκης, που, όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα τελικά, δεν εξυπηρετούσε κάποιες ουσιαστικές ανάγκες, διακόπηκε η μίσθωση. Το συνολικό κέρδος της πολιτείας από τη διακοπή της μίσθωσης ανέρχεται στο ποσό των πέντε χιλιάδων (5000) ευρώ το χρόνο.

 

Εκπαιδευτικά προγράμματα

Συνεχίστηκαν και φέτος τα τριάντα (30) εκπαιδευτικά προγράμματα της Βιβλιοθήκης που αφορούν στη αφήγηση και δραματοποίηση παραμυθιών, στις θεατροπαιδαγωγικές δραστηριότητες, στην στήριξη και αυτονομία των εφήβων, στην Τοπική Ιστορία και στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και συμμετέχουν σ’ αυτά 2.500 περίπου μαθητές από σχολεία όχι μόνο της Αργολίδας αλλά και όλης της χώρας.

 

Εκδηλώσεις Δ.Κ.Β. Ναυπλίου

8 και 9 Φεβρουαρίου 2019. Η Δ.Κ.Β και ο Σ.Φ.Α συνδιοργανώνουν σειρά διαλέξεων με θέμα: «Μετάφραση και γλώσσα» με τον καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου κ.Γεώργιο Κεντρωτή.

25 και 27 Φεβρουαρίου 2019. Εθελοντική αιμοδοσία από το σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Νομού Αργολίδος «ΔΕΣΜΟΙ ΑΙΜΑΤΟΣ».

13 και 14 Απριλίου 2019. Φιλοξενία δράσεων (έκθεση φωτογραφίας, προβολή video) του νεανικού διαδραστικού καλλιτεχνικού φεστιβάλ «ΒΕΤ» ως αποτέλεσμα της εκπαίδευσης ομάδας 35 εφήβων από τα σχολεία της πόλης του Ναυπλίου μέσα από μια σειρά 10 εργαστηρίων.

16 Μαρτίου 2019. Η Δ.Κ.Β. Ναυπλίου, ο Σ.Φ.Α και το βιβλιοπωλείο Δουλτσίνος συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για το μεγάλο Λατινοαμερικανό συγγραφέα Jorge Louis Borges (1899-1986) με αφορμή τα 120 χρόνια από τη γέννησή του. Για το κοσμοπολίτη συγγραφέα, ποιητή, δοκιμιογράφο και πνευματικό άνθρωπο μίλησαν ο κ. Δημήτριος Δρόσος, καθηγητής Ισπανικού-Ισπανοαμερικανικού Πολιτισμού, Πρόεδρος του τμήματος Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, ο κ. Αχιλλέας Κυριακίδης, συγγραφέας- μεταφραστής και ο κ. Αριστοτέλης Σαϊνης, Φιλόλογος-Κριτικός Λογοτεχνίας.

30 Μαρτίου 2019. Η Δ.Κ.Β. Ναυπλίου, ο Σ.Φ.Α. και το βιβλιοπωλείο Δουλτσίνος συνδιοργάνωσαν εκδήλωση για το μεγάλο Γερμανό –Ευρωπαίο πνευματικό άνθρωπο Johann Wolfgang von Goeth (1749-1832) με αφορμή τα 270 χρόνια από τη γέννησή του. Για τον παγκοσμίου αναστήματος συγγραφέα, ποιητή, δοκιμιογράφο, επιστήμονα μίλησαν η κ. Αικατερίνη Μητραλέξη, καθηγήτρια Γερμανικής Λογοτεχνίας και Πρόεδρος Τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στο ΕΚΠΑ, η κ. Αικατερίνη Καρακάση, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γερμανικής Λογοτεχνίας και Συγκριτικής Γραμματολογίας στο ίδιο Τμήμα και ο κ. Ιωάννης Ρουβάς, καθηγητής Γερμανικής Φιλολογίας και Υποψήφιος Δρ Ιονίου Πανεπιστημίου. Τρεις μαθήτριες από το Γυμνάσιο Δρεπάνου απήγγειλαν στα Γερμανικά τη μπαλάντα «Ο Μαθητευόμενος Μάγος», (Der Zauberlehrling).

22 και 24 Μαϊου 2019. Διεξαγωγή δωρεάν τρίωρων βιωματικών εργαστηρίων για τη μη τυπική μάθηση από τον εκπαιδευτικό και πολιτιστικό φορέα «ΚΑΘΕΤΗ».

30 Αυγουστου 2019. Στα πλαίσια του 85ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Βιβλιοθηκών (WLIC) της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA) που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών 24-30 Αυγούστου 2019 επισκέφθηκαν τη βιβλιοθήκη 50 περίπου βιβλιοθηκονόμοι και επιστήμονες πληροφόρησης από διάφορες χώρες του κόσμου. Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στους χώρους της βιβλιοθήκης, ενημερώθηκαν για την ιστορία της, τη λειτουργία, την πολυετή προσφορά της στην πνευματική ανάπτυξη της περιοχής και παρέλαβαν δώρα με προϊόντα που προσέφεραν ως χορηγία τοπικές εταιρείες.

12 Οκτωβρίου 2009. Παρουσίαση βιβλίου του Πάνου Τριγάζη με τίτλο «ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ- ΚΥΠΡΟΣ, Κοινή πορεία Ειρήνης» με ομιλητές τους: Παύλο Ναθαναήλ, συγγραφέα-δημοσιογράφο, Γ.Γκιόλα, βουλευτή Αργολίδος, Σπύρο Δανέλλη, πρώην ευρωβουλευτή, πρώην βουλευτή και συντονίστρια τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

15 Δεκεμβρίου 2019. Ομιλία και παρουσίαση του βιβλίου «Τόποι δύναμης στην Ελλάδα» από τον ερευνητή και συγγραφέα Αθανάσιο Βέμπο.

 

Ναύπλιο 22-6-2020

Το Εφορευτικό Συμβούλιο