Το Εφορευτικό Συμβούλιο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου «Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ», με αφορμή τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και με δεδομένα τα μεγάλα προβλήματα της πανδημίας, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διοργάνωση μαζικών εκδηλώσεων, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την έκδοση του Ημερολογίου του Γάλλου Συνταγματάρχη Jean Nicolas Maquart (1786-1856). Ο Γάλλος Συνταγματάρχης υπήρξε για μια περίοδο (1828-1831) μέλος της Γαλλικής στρατιωτικής αποστολής υπό την αρχηγία του Γάλλου στρατηγού Nicolas-Joseph Maison στο Μοριά (1828-1833).

Το βιβλίο αυτό (η επιμέλεια των ημερολογιακών σημειώσεων, η εισαγωγή και ο σχολιασμός) είναι έργο των Γεωργίου Κόνδη – Υves Ollivier και συνοδεύεται από πενήντα υδατογραφίες, που φιλοτέχνησε ο ίδιος ο Γάλλος Συνταγματάρχης, οι οποίες αποτυπώνουν τοπία από περιοχές του Μοριά και της Αθήνας. Αποτελεί μια καινούργια πηγή για την Πελοπόννησο και τον αγώνα της Ελλάδας που διευρύνει τις γνώσεις μας για την Ελλάδα του 1828-1831 και προσγράφεται στην επιστημονική και ερευνητική προσπάθεια του κ. Κόνδη.

Επιπλέον, η αυθεντικότητα της προσέγγισης των Ελλήνων και της Ελλάδας από ένα Γάλλο φωτίζει την ιδιαίτερα τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα λίγο πριν τη διεθνή κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της. Ταυτόχρονα επιβεβαιώνει την εξαιρετική σημασία του Φιλελληνισμού για τη βοήθεια κάθε είδους στον αγώνα της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Με τα όσα γράφει ο J-N. Maquart αναδεικνύεται και η αξία της αρχαιοελληνικής παιδείας για τη δημιουργία του ενδιαφέροντος και της αγάπης προς την Ελλάδα από τους Φιλέλληνες.

Τέλος, το Εφορευτικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τους κυρίους Γ. Κόνδη και Y. Ollivier που του εμπιστεύθηκαν το εξαιρετικό βιβλίο τους και του έδωσαν την ευκαιρία να τιμήσει τον αγώνα των Ελλήνων του 1821 με έναν ξεχωριστό τρόπο, εφόσον ένα βιβλίο είναι μια διαρκής πρόκληση για τη μελέτη.

                                                                                                                       Ναύπλιο 5-9-2021

                                                                                                               Για το Εφορευτικό Συμβούλιο

                                                                                                                             Ο Πρόεδρος

                                                                                                                     Βασίλης Τσιλιμίγκρας