Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» ιδρύθηκε το 1949 από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Έπειτα από τρία μόλις χρόνια, το 1952, και με ενέργειες του ίδιου του συλλόγου, παραχωρείται στο Ελληνικό Δημόσιο, και από τότε λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου “O Παλαμήδης”» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας. Δεν αποτελεί μόνο, ένα οργανωμένο κέντρο πληροφόρησης, που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, οργανώνει και διαθέτει την πληροφορία – γνώση. Αλλά αποτελεί ένα πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο που προσφέρει τις υπηρεσίες της, στους νομούς Αργολίδας και Κορινθίας, γι’ αυτό φέρει και την επωνυμία Κεντρική.

Οι 3.500 τόμοι που καταφέρνει να συγκεντρώσει από τις προσφορές των συμπολιτών μας ταξινομούνται και βρίσκουν άμεση ανταπόκριση του μαθητικού και πνευματικού κόσμου της περιοχής. Η συλλογή της, αυξάνεται ραγδαία κάθε χρόνο, τόσο από αγορές επιχορηγούμενες από το Υπουργείο Παιδείας, όσο και από δωρεές συμπολιτών μας.

Σήμερα απαριθμεί πάνω από 75.000 τόμους βιβλίων περιλαμβάνοντας σπουδαίες συλλογές, όπως μέρος της βιβλιοθήκης του Άγγελου Τερζάκη και του Βασίλη Κυριακόπουλου, τα χειρόγραφα του Αντώνη Λεκόπουλου, τις παρτιτούρες του Βασίλειου Χαραμή, και ένα μεγάλο μέρος από την προσωπική βιβλιοθήκη της κ. Κλειώ Πρεσβέλου. Σημαντικότερο όλων, είναι η σπάνια βιβλιοθήκη του Γυμνασίου του «πρώτου εν Ελλάδι», που περιλαμβάνει τα ονομαζόμενα «παλαίτυπα», σπάνια και πολύτιμα βιβλία (το παλαιότερο είναι έκδοση του 1504). Τα βιβλία, είναι ψηφιοποιημένα και είναι στη διάθεση των ερευνητών.

Στα 65 χρόνια λειτουργίας της διοργανώνει και φιλοξενεί πλείστες εκδηλώσεις όπως ομιλίες, συνέδρια, ημερίδες, εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων, εθελοντικές αιμοδοσίες και πολλές άλλες. Από το βήμα της περνούν λόγιοι, συγγραφείς, επιστήμονες, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Έχοντας κύριο μέλημα τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του μαθητικού κοινού, πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες και έχουν τεράστια απήχηση στη σχολική κοινότητα, αν σκεφτούμε πως τουλάχιστον 5.000 μαθητές συμμετέχουν σε αυτά κάθε σχολική χρονιά.

Στους χώρους της λειτουργεί Δανειστικό Τμήμα, Αναγνωστήριο, που περιλαμβάνει Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης για αναζήτηση πληροφοριών μέσω του διαδικτύου, Τοπικό Τμήμα, καθώς και αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών. Απαριθμεί πάνω από 6.000 εγγεγραμμένα μέλη στα οποία παρέχει δωρεάν της υπηρεσίες της.

Στεγάζεται στο Νεοκλασικό κτίριο του Παλιού Παρθεναγωγείου Ναυπλίου, στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Αμαλίας, στο κέντρο του Ναυπλίου και είναι ανοιχτή τις καθημερινές από της 8:00 το πρωί έως τις 3:00 το απόγευμα για να σας εξυπηρετήσει.

 

Μπορείτε να δείτε μία σύντομη παρουσίαση της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ναυπλίου. Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε ή να την κατεβάσετε.